A bútorlapról:

Bútorlap meghatározás

A bútorlapok különböző fajtájúak és minőségűek lehetnek, melyre a gyártók technológiája is hatással lehet. A bútorlap fő célja, hogy kiváltsa bútorgyártáskor a tömörfát, ezáltal környezetkímélő, gazdaságos, a gyártási célra kifejlesztett anyagot nyerünk. Egy bútorlap általánosan 2800 vagy 2750 mm X 2070 mm méretű, vastagsága általában 18 mm.

A következő pár sorban a jelenleg kapható legnépszerűbb bútorlap fajták kerülnek felsorolásra:

  • Laminált bútorlap

 A leggyakrabban felhasználásra kerülő, igen népszerű bútorlap fajta, amely rendkívül népszerű pozícióját az árával vívta ki, hiszen a leggazdaságosabban ebből lehet bútort előállítani. A laminált bútorlap egy préselt farost vagy faforgács lemez, melynek felületén műanyag, esetleg fém (alumínium) borítás van. A borítás növeli a bútorlap élettartamát. Előnyei: Szinte minden színben és sokféle mintázattal kerül forgalomba. Az elkészített bútor már nem igényel utókezelést és könnyen tisztán tartható.

  • Fóliázott bútorlap

 A fóliázott bútorlapra a készítés során dolgozzák rá a fóliát, mely a laminált bútorlaphoz hasonlóan széles szín és mintaválasztékot biztosít. A fóliázott bútorlap élzárása is ugyanolyan mint a felületi fólia, ezért hosszabb élettartamot és igényesebb kivitelt képvisel.

  •  Rétegelt bútorlap (rétegelt lemez)

 A rétegelt bútorlap néhány milliméteres farétegekből, ragasztással és préseléssel készül. Az elforgatott száliránynak köszönhetően kevésbé hajlamos a vetemedésre, erős tartós bútoralapanyag. Nedvesség hatására a ragasztott felületek elválhatnak, ezért nedvességtől óvni kell, vagy megfelelően kezelni.

  •  Tömör-fa bútorlap

 A legjobban igénybevett bútorok alapanyaga lehet a tömörfa bútorlap, melyből ágykeret, asztalláb, székláb és egyéb nagy igénybe vételnek kitett elem készülhet. A tömörfa bútorlap megfelelő gyártási technológiával párosítva a leghosszabb élettartamot nyújtja.

Szil-UserA bútorlapról